Monday, March 5, 2018

MOE MISLENJE: "NE ZA KULTNOST, TUKU ZA SISTEM VO POLITIKATA NA DRZAVATA"

Vo Makedonia segasna , a kako ke se vika ke vidime, seusta ima Kultna Politika, i nema izlez od taa situacija.
Namesto da ima sistemska politika i da bidat ideite na prv plan, nie seuste gradime Kultni licnosti vo t.n. politika, koja ne dovede nas site vo bezdnata na Pekolot.
Za mene kako graganin, i kako se drugo vo Opstestveniot Zivot vo ova tlo, se e isto, i ne razlikuvam veke koj sto e, kade pripaga , i sto pravi, zasto nisto ne se menuva.
Jas barem nisto ne gledam da se mrdne nesto, pa duri ni Galiite od koritoto na vardar ne se pomrdnaa kako sto ni vetija nekoj!
Dali ima pravo nasiot juzen sosed za toa sto bara garancii, ne radi imeto, tuku poradi sistemskata politika?
Da, potpolno se vo pravo lugeto, iako i niv nekoj drug im stoi zad grb, i gi napravi da se drzava uste vo 1821 godina, ama imaat pravo. Se dodeka nema sistemsko pravo i pravda vo ova t.n. drzavicka, i se dodeka se vozdigaat licnosti a ne sistem, se dotogas ke ima stradanja na obicniot graganin vo ova parce mesto koe so raka na srce, Josip Broz Tito i Vukmanovic Tempo se zalozija da se vika Makedonia uste vo Jajce i toa vo 2 zasedanie na AVNOJ, inace ke bevme Juzna Srbija kako sto si vese pered i toa.
Ama mislam deka mnostvoto sakaat da se vika Juzna Srbija, bidejki nisto ne im se pogoduva, site gi smetaat za neprijateli, i Bugari, i Grci i Albanci, samo Braco Srbi se OK, i za niv se nema nikakva zabeleska. Zatoa vi velam, Stranskite Diplomati baraat preciznost, znaat tie sto e poentata, ne pijat Mastilo. Zatoa baraat sistemsko resenie a ne kultni licnosti, Grujo, pa sega Zajko, e nema taka da odi, ne se Zapadnjacite veke so Rogovi.
Vo sitemot e problemot.



NOBEL

No comments:

Post a Comment